50 jaar domein "Het Leen" te Eeklo

In 2023 bestaat Provinciaal Domein “Het Leen” 50 jaar. Ter gelegenheid is er een wandelparcours uitgestippeld waarlangs de deelnemers van 13u tot 17u kennis kunnen maken met de verschillende facetten van het domein. 

Yeomanry heeft als taak de militaire geschiedenis van het domein te belichten, nl. de functie van munitiedepot van 1938 tem 1972. Hiervoor bouwen we enkele displays op langs het wandelparcours.  Dit kan gaan van een wapenopstelling, HQ-post, medic-post, keukenpost, motorpool,… en dit alles in een historisch correct kader.

Dit is een gratis evenement en enkel toegankelijk voor leden en inwonende gezinsleden van Yeomanry vzw.

Agenda:

Bij deelname vanaf zaterdag 7 oktober:

 • Afspraak om 20u aan “Ijskonijn”, Vlotweg 7 te St-Laureins.  Vandaar rijden we in kolonne naar Eeklo.
 • Slaapplaats is voorzien, max 30 personen dus vol = vol.  Kamers van 4 personen met stapelbedden.
 • Sanitair is voorzien.
 • Ontbijt op zondagvoormiddag.
 • Hot-dog als middagmaal.

Bij deelname vanaf zondag 8 oktober:

 • Afspraak om 10u aan infopunt Het Leen, Gentsesteenweg 80 te Eeklo.  U kan tijdelijk op de parking parkeren op het domein zelf.
 • Hot-dog als middagmaal.
Enkele afspraken:
 • We wensen historisch correct (uitziende) voertuigen, bijhorende uniformen en displays.
 • Displays worden op zondag opgebouwd van 10u tot 13u, de afbraak gebeurd ten vroegste om 17u15.
 • Wapens zijn toegelaten, mits naleving van de wapenwetgeving.
 • Vuurschalen/korven zijn toegelaten maar niet rechtstreeks op de grond.

Enkele  weetjes over Provinciaal domein het Leen:
Het Leen viert 50ste verjaardag met heel wat activiteiten: “Ooit wilde men er een Sunparcs avant la lettre van maken”.  Het domein dat vandaag Het Leen is, bestaat natuurlijk al veel langer dan 50 jaar.  Het was ooit een moerasbos, dat verschillende functies verenigde.  De veengronden werden ontgonnen voor brandstof, maar bijvoorbeeld ook om zout te winnen.  Het was een gebied waar rovers zich verschansten en wolven en everzwijnen leefden.

Tussen 1938 en 1972 was “het Leen” militair domein en werd het gebruikt als munitiedepot: granaten en bommen werden per trein naar hier vervoerd.  Het Leen had zelfs een eigen spoor.  De resterende betonbanen, enkele strakke gebouwen en de rechthoekige vijvers in het
domein getuigen nog steeds van dit verleden.
Op 23 juni 1945 sloeg in Het Leen, waarin bunkers gevaarlijke oorlogsmunitie verzameld werd, het noodlot toe. Op die dag vond een verschrikkelijke ontploffing plaats op een vrachtwagen geladen met antitankwapens.  Elf mensen lieten het leven: een persoon kwam uit Komen, twee uit Waarschoot en acht uit Eeklo.
Het ongeval met deze oorlogsmunitie was een enorm drama voor de families.

De inschrijvingen werden afgesloten.