Dodge WC

De Dodge WC serie omvat een zeer groot aantal lichte 4×4 en middelzware 6×6 militaire wielvoertuigen, geproduceerd tijdens de Tweede Wereldoorlog door Dodge / Fargo. Dodge was toen al onderdeel van Chrysler Corporation, maar contracten voor lichte bedrijfswagens en trucks (onder andere met de VS overheid) werden ook vaak gesloten onder de handelsnaam Fargo.

Van de voertuigreeks bestaan vele carosserie-variaties op grotendeels gelijke chassis’, wielophanging en aandrijftechniek, waaronder vracht-, troepen- en wapendragers, ambulances, radiowagens, verkenningsvoertuig en mobiele werkplaatsen voor voertuigonderhoud en aanleg/reparatie van telefoonlijnen. Deze serie lichte Amerikaanse 4×4 vrachtwagentjes werden na de grootschalige introductie van de Willys jeeps regelmatig Beep (verkort van “big jeep”) genoemd – ofwel simpelweg ‘Dodge’, omdat uitsluitend zij deze voertuigklassen voor het Amerikaanse leger en de geallieerden (via Lend-Lease) fabriceerden.

De type aanduiding WC staat voor:

  • W voor het jaar dat de serie de opdracht tot massa-productie kreeg: 1941, en
  • C voor de laadvermogens-klasse op dat moment: een 1/2 Amerikaanse ton (-450kg) op onverharde ondergrond.

De WC code bleef ook in gebruik voor de productiejaren 1942 t/m 1945, en ook terwijl vanaf april ’42 de 3/4 ton versies en de 1½ ton 6×6 Dodge gefabriceerd werden

Wie graag meer wil weten over de Dodge, neemt best een kijkje op volgende websites:

Dodge WC – Wikipedia

Dodge WC Series – Wikipedia

Dodge WC52
Dodge WC54