Yeomanry's busreis

Dit jaar leidt de jaarlijkse busreis van Yeomanry die doorgaat op zaterdag 22 oktober, u terug naar Nederland.  We bezoeken de Duitse militaire begraafplaats te Ysselsteyn en uiteindelijk toch niet het Oorlogsmuseum Eyewitness te Beek maar we gaan richting Arnhem.  Daar bezoeken we het “Airborn Museum” te Oosterbeek, “De John Frost brug” en het kenniscentrum over de Slag om Arnhem. 

Programma – zaterdag 22 oktober 2022:

  • Vertrek om 07.00 uur aan clublokaal – Kruisken 1 in Adegem (rit van +/-190 km).
  • Aankomst rond 09.30 uur  aan de Duitse militaire begraafplaats te Ysselsteyn.
  • We vertrekken om 11.15 uur naar het Airborn Museum te Oosterbeek (rit van +/- 75km).

Er is geen middagstop, u nuttigt uw middagmaal op de bus dus gelieve zelf voor uw lunchpakket te zorgen!    Drank is te verkrijgen op de bus aan democratische prijs.

  • Aankomst rond 12u30 te Oosterbeek.
  • Vertrek om 17u richting ’t Kruisken in Adegem met stop van +/- 1u in de Lunchgarden te Borsbeek (rit van +/- 190km).
  • Voorziene aankomst in Adegem rond 21u.
Meer info kan u verkrijgen bij de leden van het bestuur of via Hendrik Talloen.
Café ’t Kruisken zal reeds vanaf 6u30 open zijn om het wachten op de bus zo aangenaam mogelijk te maken.
 

Duitse Oorlogsbegraafplaats Ysselsteyn

Ysselsteyn is de enige Duitse oorlogsbegraafplaats in Nederland.

Het is in 1947 opgericht in opdracht van de Nederlandse overheid niet ver van de stad Venray in de provincie Limburg en beslaat een oppervlakte van zo’n 28 hectare grond.  87 oorlogsslachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog en bijna 32.000 oorlogsslachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog hebben hier hun laatste rustplaats gevonden.

De overgrote meerderheid van de oorlogsdoden zijn Duitse soldaten die hun dienstplicht hebben vervuld.  Maar ook SS’ers en oorlogsmisdadigers, Nederlandse collaborateurs, aanhangers van de Wehrmacht uit andere landen en enkele burgers, waaronder vrouwen en kinderen, werden in Ysselsteyn begraven.

Meer info: Duitse Oorlogsbegraafplaats Ysselsteyn – JBS Ysselsteyn (joc-ysselsteyn.eu)

Airborn Museum te Oosterbeek

Airborne Museum at Hartenstein is een museum in Oosterbeek bij Arnhem over de Slag om Arnhem in september 1944. Het museum, gevestigd in het voormalige hoofdkwartier van de Britse troepen tijdens de slag, heeft een uitgebreide collectie wapens, kleding, uitrustingsstukken, interviews, foto’s en video’s.

Meer info: Airborne Museum at Hartenstein – Het museum over de Slag om Arnhem

John Frost brug

 

De John Frostbrug, ofwel Rijnbrug, is een verkeersbrug over de Nederrijn. Deze brug is voor altijd verbonden met de Slag om Arnhem in 1944. John Dutton Frost was luitenant-kolonel van het tweede bataljon van de Eerste Britse Luchtlandingsbrigade en hij slaagde erin om tijdens de Slag om Arnhem de brug te bereiken. Hij wist die echter niet te veroveren op het Duitse leger. In 1978 werd de Rijnbrug naar hem vernoemd. 

Slag om Arnhem

In september 1944 werd door de geallieerden de Operatie Market Garden ingezet. De bedoeling was om snel Nederland te bevrijden en door te stoten richting Duitsland. De verovering van de brug was cruciaal hierbij. Dat mislukte en de opmars van de geallieerden liep ernstige vertraging op. De Slag om Arnhem is verbeeld in de bekende film ‘A Bridge Too Far’.

Op loopafstand van de John Frost brug, vinden we het kenniscentrum over de Slag om Arnhem.

Meer info: John Frost Brug | Arnhemcentrum

Het kenniscentrum over de Slag om Arnhem

Met fenomenaal uitzicht op de wereldberoemde John Frostbrug vertelt Airborne at the Bridge het verhaal over de hevige gevechten bij de Rijnbrug in september 1944.

Ontdek de persoonlijke verhalen van de Britse Luitenant John Grayburn, de Duitse Haupsturmführer Viktor Eberhard Gräbner en de Nederlandse kapitein Jocab Groenewoud die op deze plek vochten en sneuvelden tijdens de slag om Arnhem in september 1944.

Meer info: Informatiecentrum Slag om Arnhem | Arnhemcentrum

Inschrijvingsformulier

De inschrijvingen werden afgesloten.