Yeomanry's busreis

Dit jaar leidt de jaarlijkse busreis van Yeomanry u terug naar Nederland, we bezoeken de Duitse militaire begraafplaats te Ysselsteyn en het Oorlogsmuseum Eyewitness te Beek.

Programma:

  • Vertrek om 07.00 uur aan clublokaal – Kruisken 1 in Adegem, het is een rit van ongeveer 195 km.
  • Aankomst rond 09.30 uur  aan de Duitse militaire begraafplaats te Ysselsteyn.
  • We vertrekken om 12.30 uur naar het Oorlogsmuseum Eyewitness te Beek, het is een rit van ongeveer 90 km en aankomst is voorzien rond 14 uur.
  • Om 17.00 vertrekken we terug richting ’t Kruisken in Adegem ongeveer 200 km en houden een stop van één uur in Lunchgarden – de Robianostraat 155, 2150 Borsbeek.
  • Voorziene aankomst in Adegem rond 20.30 uur
Inschrijven voor de busreis is nog niet mogelijk.
 

Duitse Oorlogsbegraafplaats Ysselsteyn

Ysselsteyn is de enige Duitse oorlogsbegraafplaats in Nederland.

Het is in 1947 opgericht in opdracht van de Nederlandse overheid niet ver van de stad Venray in de provincie Limburg en beslaat een oppervlakte van zo’n 28 hectare grond.  87 oorlogsslachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog en bijna 32.000 oorlogsslachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog hebben hier hun laatste rustplaats gevonden.

De overgrote meerderheid van de oorlogsdoden zijn Duitse soldaten die hun dienstplicht hebben vervuld.  Maar ook SS’ers en oorlogsmisdadigers, Nederlandse collaborateurs, aanhangers van de Wehrmacht uit andere landen en enkele burgers, waaronder vrouwen en kinderen, werden in Ysselsteyn begraven.

Meer info: Duitse Oorlogsbegraafplaats Ysselsteyn – JBS Ysselsteyn (joc-ysselsteyn.eu)

Oorlogsmuseum Eyewitness WO2

Met een gedurfd en eigentijds concept laten we de bezoeker van Oorlogsmuseum Eyewitness ooggetuige zijn van de Europese geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. In 13 diorama’s worden met 150 levensechte mannequins en originele attributen verschillende oorlogsscènes uitgebeeld.

De Duitse parachutist August Segel, fictief hoofd- personage van het museum, neemt de bezoeker mee langs de belangrijkste fronten in Europa. Middels brieven naar het thuisfront kunt u zijn verhaal volgen.

Het verhaal van August Segel (1917 – 1945)

De oorlogstijd van de Duitse Fallschirmjäger / parachutist August Segel wordt verteld.  In verschillende diorama’s volgen we zijn verhaal. August was soldaat bij het Eerste Fallschirmjäger Regiment dat later deels overging in de Hermann Göring Divisie.

Hij nam dienst in 1935.  Door de oorlog heen heeft hij op vele verschillende fronten gediend, in Nederland bij de inval in mei 1940.  Daarna is hij in Rusland ingezet, waar hij wonderwel levend uit is gekomen.  Vervolgens heeft hij nog gediend in Normandië en België.  Tot slot heeft August de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog in Berlijn doorgebracht, met alle gevolgen van dien…

Met indrukwekkende film, foto’s, iPads met achtergrond- informatie en geluidseffecten willen we alle zintuigen prikkelen.  De collectie bestaat uit een zeer uitgebreide verzameling van louter originele attributen en uniformen.  Eyewitness laat ook een aantal topstukken zien die zelden of nooit aan het publiek zijn getoond.

Meer info: Eyewitness WO2